Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe rogaliki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka 4 szklanki
drożdże świeże 40 g
cukier 1/2 szklanki
margaryna 125 g
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej 1 łyżka

CYNAMONOWE NADZIENIE

masło 1/2 kostki
cynamon 1 łyżka
cukier 4 łyżki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe rogaliki

Kroki postępowania

1
Z odrobiny mąki, mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Krok 1 - Cynamonowe rogaliki foto
2
Następnie dodać resztę mleka, roztopioną wcześniej margarynę (ale już ostygniętą), jajka, mąkę, cukier, olej i szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można dosypać więcej mąki, by ciasto się nie kleiło. Jednak nie za dużo, by nie było zbyt twarde. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5h.
Krok 2 - Cynamonowe rogaliki foto
3
o podwojeniu objętości ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować na owalną kulę. Podzielić na trójkąty (a'la kawałki pizzy).
Krok 3 - Cynamonowe rogaliki foto
4
Przygotować nadzienie: masło rozpuścić, dosypać cukier, cynamon i dobrze wymieszać. Posmarować trójkąty ciasta.
Krok 4 - Cynamonowe rogaliki foto
5
Zwijać od szerszej do węższej strony. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temp 180C przez ok 15 min.
Krok 5 - Cynamonowe rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anilewe13
anilewe13 09.01.2015 22:58
smaczny deser
Zdzisław 06.01.2015 21:12
smacznie wygląda
Iwusia 06.01.2015 20:18
fajny przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak