Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe poduchy z jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy cukier i cynamon – ich ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań.
Dusimy do momentu aż z jabłek zrobi się mus.
Odstawiamy do ostudzenia.
Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.
Mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Po tych czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy.
Wycinamy kwadraty – ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć ciastka.
Na środku każdego kładziemy łyżkę ( albo i więcej ) musi jabłkowego.
Delikatnie zamykamy przeciwległe boki do środka tworząc poduchy.
Środek „sklejamy” smarując odrobiną białka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Smacznego!