Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogi ze śliwkami to kolejne danie, które przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwek węgierek, polane roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    0.75 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE

  • śliwki węgierki

    500 gramów

DODATKI

  • masło roztopione

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Mąkę wraz z mielonym cynamonem przesiewamy na stolnicę, powoli dolewamy bardzo ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy lnianą ściereczką lub przykrywamy miską.

KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół* i wydrążamy z nich pestki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą np. szklanki. Na każdym kawałku ciasta układamy przekrojoną węgierkę i lepimy pierożki. Ulepione wrzucamy partiami do gotującej się wody bez dodatku soli i gotujemy je około 3 minuty od ponownego zagotowania wody oraz wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Życzę smacznego! :)

* Zostawiam je delikatne złączone, wtedy lepienie jest jeszcze szybsze, bo połówki się nie rozchodzą.

Futka
Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszych pierożków, podajmy je posypane ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytolem, a śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat