Cynamonowe palmiery

Cynamonowe palmiery

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne ciasteczka, przy których pieczeniu cała kuchnia pachnie cynamonem. Idealny deser na jesienne wieczory.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cukier

    5 łyżek
  • cynamon

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cynamonowe palmiery

Krok 1 - Cynamonowe palmiery foto
Cynamon wymieszać z cukrem w miseczce. Ciasto francuskie rozłożyć, posypać na całej szerokości częścią mieszanki cynamonowej i lekko przyklepać.
Krok 2 - Cynamonowe palmiery foto
Złożyć krótsze brzegi ciasta tak, by spotkały się w środku i lekko docisnąć.
Krok 3 - Cynamonowe palmiery foto
Wierzch ciasta posypać mieszanką.
Krok 4 - Cynamonowe palmiery foto
Następnie złożyć ciasto w podobny sposób jak poprzednio, tj. tak, by brzegi spotkały się w środku. Tym razem posypać tylko jedną połowę ciasta mieszanką.
Krok 5 - Cynamonowe palmiery foto
Złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego brzegu.
Krok 6 - Cynamonowe palmiery foto
Pokroić powstały rulon na plastry szerokości ok. 1 cm i ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec palmiery w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut, przewracając je na drugą stronę mniej więcej w połowie pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dotamisio

11.02.2019 21:43
Przepięknie wyglądają;)

Basiliana

20.02.2019 12:40
Dziękuję bardzo:)

Dotamisio

11.02.2019 21:42
Ciasteczka kształtem przypominają serduszka-:) bardzo dobre ciasteczka akurat na zbliżające się Walentynki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat