Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe palmiery

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne ciasteczka, przy których pieczeniu cała kuchnia pachnie cynamonem. Idealny deser na jesienne wieczory.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe palmiery

Cynamonowe palmiery

1
Cynamon wymieszać z cukrem w miseczce. Ciasto francuskie rozłożyć, posypać na całej szerokości częścią mieszanki cynamonowej i lekko przyklepać.
Krok 1 - Cynamonowe palmiery foto
2
Złożyć krótsze brzegi ciasta tak, by spotkały się w środku i lekko docisnąć.
Krok 2 - Cynamonowe palmiery foto
3
Wierzch ciasta posypać mieszanką.
Krok 3 - Cynamonowe palmiery foto
4
Następnie złożyć ciasto w podobny sposób jak poprzednio, tj. tak, by brzegi spotkały się w środku. Tym razem posypać tylko jedną połowę ciasta mieszanką.
Krok 4 - Cynamonowe palmiery foto
5
Złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego brzegu.
Krok 5 - Cynamonowe palmiery foto
6
Pokroić powstały rulon na plastry szerokości ok. 1 cm i ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec palmiery w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut, przewracając je na drugą stronę mniej więcej w połowie pieczenia.
Krok 6 - Cynamonowe palmiery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 11.02.2019 21:43
Przepięknie wyglądają;)
Basiliana 20.02.2019 12:40
Dziękuję bardzo:)
Dotamisio 11.02.2019 21:42
Ciasteczka kształtem przypominają serduszka-:) bardzo dobre ciasteczka akurat na zbliżające się Walentynki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak