Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe motylki w czekoladzie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
cukier puder 90 g
mąka pszenna 230 g
sol1 1 szczypta
cynamon 1 łyż.
skrobia ziemniaczana 40 g
jajko 1 szt.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe motylki w czekoladzie

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, cynamon i cukier puder. Dodaję zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i wbijam jedno jajko.
Krok 1 - Cynamonowe motylki w czekoladzie foto
2
Zagniatam szybko kruche ciasto, formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 4 mm, podsypując lekko mąką. Za pomocą foremek wykrawam motylki duże i małe. Układam kształty na blasze na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i piekę ok. 12 - 15 minut.
Krok 2 - Cynamonowe motylki w czekoladzie foto
3
Po dokładnym ostudzeniu zanurzam każde ciastko do połowy w czekoladowej polewie i odkładam na papier do pieczenia.
Krok 3 - Cynamonowe motylki w czekoladzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.06.2013 07:55
ale cudeńka:-)
malaczarna23 04.12.2012 12:03
super ciacha
malaczarna23 04.12.2012 12:03
super ciacha
gosia56 04.12.2012 11:52
super
Magula 04.12.2012 11:15
Piękne są te motylki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak