Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na formę 25x25 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm:
-
mąka pszenna
250 gramów -
miąższ z dyni
300 gramów -
cukier
200 gramów -
jajko
4 sztuki -
olej
3/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
ocet
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
3-4 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Polewa:
-
masło
50 gramów -
cukier
1/2 szklanki -
kakao
czubata łyżka -
woda
4 łyżki -
aromat waniliowy
Sposób przygotowania
Ciasto:
Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy na mus. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier, ocet i oliwę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z miąższem z dyni aż do wyczerpania składników.
Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta.
Komentarze (20)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (10)