Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

14 sztuk

kleik ryżowy 100 gram
masło lub margaryna 125 gram
cukier 50 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

cynamon 2 łyżeczki
biała czekolada 50 gram

Porada

Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną!

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą

Kroki postępowania

1
Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko.
Krok 1 - Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą foto
2
Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę.
Krok 2 - Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą foto
3
Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą foto
4
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)
Krok 4 - Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:35
dobre takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak