Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiam te ciasteczka nie tylko w okresie świątecznym, choć przyznam, że wtedy smakują bardziej wyjątkowo... Ich delikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 11 ciastek:

  • mąka pszenna

    100 gramy
  • masło

    60 gramy
  • cukier puder

    70 gramy
  • jajko

    1 sztuka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • czekolada

    50 gramy
  • orzechy

    15 gramy
  • suszone owoce

    15 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z cukrem utrzeć do białości, po czym dodać jajko.
Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie.
Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki).
Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut (*) w 180 stopniach.
(Ciastka początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej twardości).

Diana Rusiłowicz
(*) Piekąc ciasteczka 11-12 minut będą one miały odrobinę miękkie wnętrze. Natomiast dłuższe pieczenie po ostygnięciu nada im kruchości, ale ciastka nie będą twarde jak kamień. Osobiście wolę pierwszą wersję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:36
Porywam kilka tych pysznych ciasteczek.;)
bietka 27.12.2018 14:12
Smakowite ciasteczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat