Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Około 11 ciastek:
-
mąka pszenna
100 gramy -
masło
60 gramy -
cukier puder
70 gramy -
jajko
1 sztuka -
cynamon
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
0.25 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
2 szczypty
Dodatkowo:
-
czekolada
50 gramy -
orzechy
15 gramy -
suszone owoce
15 gramy
Sposób przygotowania
Masło z cukrem utrzeć do białości, po czym dodać jajko.
Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie.
Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki).
Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut (*) w 180 stopniach.
(Ciastka początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej twardości).
(*) Piekąc ciasteczka 11-12 minut będą one miały odrobinę miękkie wnętrze. Natomiast dłuższe pieczenie po ostygnięciu nada im kruchości, ale ciastka nie będą twarde jak kamień. Osobiście wolę pierwszą wersję.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się