Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe batoniki bakaliowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodka przekąska na bazie bakalii, bananów i miodu. Batoniki nie zawierają mąki, cukru ani jajek. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Ich skład można modyfikować, dodając np. wiórki kokosowe, czy gorzką czekoladę.

Składniki:

banan 3 sztuki
słonecznik łuskany 150 gramów
płatki owsiane 120 gramów
orzeszki ziemne niesolone 100 gramów
żurawina suszona 80 gramów
miód 2.5 łyżki
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Porada

Banany, które wykorzystamy do zrobienia batoników powinny być bardzo dojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe batoniki bakaliowe

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać miód i wymieszać. Słonecznik i płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić i wsypać do masy bananowej. Dodać orzeszki, żurawinę oraz cynamon, wymieszać.

Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić. Piec ok. 35 minut w temperaturze 170 st. C, a po przestudzeniu pokroić na nieduże prostokąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak