Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe babeczki
Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z przyprawami, kakao wraz ze szczyptą soli.
W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i dalej ucieramy.
Dodajemy melasę i jajka - wciąż ucieramy.
Do kubka wlewamy wrzątek, dodajemy sodę oczyszczoną i mieszamy.
Do masy maślanej wsypujemy 1/3 mąki z przyprawami i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Następnie dodajemy połowę wrzątku z sodą, cały czas mieszając.
Po chwili znowu dodajemy 1/3 mąki, resztę wody i na końcu pozostałe 1/3 mąki.
Mieszamy do połączenia składników - nie miksujemy długo.
Do tak przygotowanej masy wrzucamy posiekane orzechy włoskie oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę gorzką i delikatnie mieszamy.
Napełniamy foremki przygotowaną masą i pieczemy ok. 30-35 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika gotowe babeczki i studzimy je na kratce.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dekorujemy je lukrem i wybranymi przez siebie ozdobami.
Nie pozostaje nic innego jak tylko podzielić się pięknie pachnącymi babeczkami z rodziną i przyjaciółmi.
Smacznego :)