Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe babeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Cynamonowe babeczki doskonale sprawdzą się na bożonarodzeniowym stole. Są niezwykle smaczne, mięciutkie i pachnące cynamonem. Odpowiednio udekorowane sprawią radość każdemu. I małemu i dużemu :)

Składniki:

Ciasto na na babeczki

mąka pszenna 300 gramów
cynamon Prymat 3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
goździki mielone 0.5 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 0.5 kostki
cukier 1 szklanka
olej 4 łyżki
melasa 3 łyżki
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
gorzka czekolada 1 tabliczka
orzechy włoskie 50 gramów
wrzątek 220 mililitrów

Lukier

białka jaj 1 sztuka
cukier puder 170 gramów

Porada

Babeczki można udekorować wg uznania - może być to lukier jak w przepisie. Może to być też polewa czekoladowa albo po prostu (wersja dla bardziej zabieganych) posypka z cukru pudru.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe babeczki

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z przyprawami, kakao wraz ze szczyptą soli.
W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i dalej ucieramy.
Dodajemy melasę i jajka - wciąż ucieramy.
Do kubka wlewamy wrzątek, dodajemy sodę oczyszczoną i mieszamy.
Do masy maślanej wsypujemy 1/3 mąki z przyprawami i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Następnie dodajemy połowę wrzątku z sodą, cały czas mieszając.
Po chwili znowu dodajemy 1/3 mąki, resztę wody i na końcu pozostałe 1/3 mąki.
Mieszamy do połączenia składników - nie miksujemy długo.
Do tak przygotowanej masy wrzucamy posiekane orzechy włoskie oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę gorzką i delikatnie mieszamy.
Napełniamy foremki przygotowaną masą i pieczemy ok. 30-35 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika gotowe babeczki i studzimy je na kratce.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dekorujemy je lukrem i wybranymi przez siebie ozdobami.

Nie pozostaje nic innego jak tylko podzielić się pięknie pachnącymi babeczkami z rodziną i przyjaciółmi.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak