Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowa szarlotka z migdałową kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szarlotka z cynamonem i bardzo smaczną, słodką migdałową kruszonką.

Składniki:

Ciasto:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 82% 12.5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Jabłka do szarlotki:

jabłka 1 kilogram
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Kruszonka migdałowa:

masło 12.5 dag
cukier puder 2 łyżki
mąka 4 łyżki
migdały zmielone 15 dag

Porada

Gdyby jabłka puściły sok , ciasto należy lekko posypać tartą bułką.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa szarlotka z migdałową kruszonką

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać pokrojone masło i proszek do pieczenia, wszystko chwilę siekać nożem, a następnie zrobić dołek wbić całe jajko oraz żółtka i zagnieść ciasto. Przygotować blaszkę wyłożoną pergaminem i przenieść na wałku ciasto do blaszki.

Jabłka:
Jabłka obrać pokroić na mniejsze części, można w plasterki i wymieszać je z cynamonem oraz cukrem.

Kruszonka:
W palcach rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę.
Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką.

Ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak