Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowa szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczna szarlotka, ale w święta wyjątkowa. Dlaczego wyjątkowa? A to dlatego, że tylko w święta robię szarlotkę z cynamonem. Ciasto wspaniale pachnie jabłkami i cynamonem.

Składniki:

Ciasto

orzechy mielone 90 g
mąka pszenna 180 g
cukier puder 80 g
masło zimne 150 g
żółtko jajek 2 szt.
skórka cytrynowa 1 szt.
sól 1 szczypta

Owoce nadzienie

jabłka 400 g
gruszki 450 g
miód 30 g
masło 40 g
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa szarlotka

Ciasto

1

Do suchego naczynia włożyć zmielone orzechy, mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę cytryny wymieszać wszystko razem uformować kulkę, zawinąć folią spożywczą  i odstawić do lodówki.

Krok 1 - Cynamonowa szarlotka foto
2

Jabłka i gruszki umyć obrać ze skórki pokroić na kawałki, dodać masło, miód i cynamon. Gotować około 15/20 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 2 - Cynamonowa szarlotka foto
3

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. 1/3 ciasta ponownie owinąć folią i włożyć do lodówki. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy lub blaszki. Piec 10/12 min Wyjąć podpieczony spód zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Na podpieczony spód przełożyć owoce. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzchu owoców. Piec 35 min temperatura 180 stopni Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Krok 3 - Cynamonowa szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak