Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
nerki
600 g -
pieczarki
150 g -
cebula
2 szt -
majeranek
-
chili
szczypta -
pieprz
-
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szczypta -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
śmietana
200 ml -
sól
-
bulion
5-6 łyżek -
tłuszcz do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Cynaderki z pieczarkami w śmietanie
Zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Nerki ponownie wypłukać. Zalać czystą wodą i zagotować, odlać wodę i jeszcze raz zagotować kilka minut.
Wodę z pianą odlać, nerki przepłukać, garnek umyć, zalać ponownie czystą wodą i ugotować, ok 30 min z listkiem laurowym.
Pieczarki i cebulę pokroić niezbyt drobno przysmażyć na oleju i dodać pokrojone na plasterki nerki i przyprawy.
Smażyć ok 15 min podlać bulionem, odparować i na koniec dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę potrzymać jeszcze na ogniu.
podawać z pieczywem i ogórkiem konserwowym.
Komentarze (8)