Cynaderki z pieczarkami w śmietanie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nerki

    600 g
  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    2 szt
  • majeranek

  • chili

    szczypta
  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    szczypta
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • śmietana

    200 ml
  • sól

  • bulion

    5-6 łyżek
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nerki oczyścić dokładnie z białych żyłek w środku, długo płukać pod bieżącą wodą.
Zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Nerki ponownie wypłukać. Zalać czystą wodą i zagotować, odlać wodę i jeszcze raz zagotować kilka minut.
Wodę z pianą odlać, nerki przepłukać, garnek umyć, zalać ponownie czystą wodą i ugotować, ok 30 min z listkiem laurowym.
Pieczarki i cebulę pokroić niezbyt drobno przysmażyć na oleju i dodać pokrojone na plasterki nerki i przyprawy.
Smażyć ok 15 min podlać bulionem, odparować i na koniec dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę potrzymać jeszcze na ogniu.
podawać z pieczywem i ogórkiem konserwowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 31.05.2012 20:42
Cynaderki ,hmmm,wspomnienie lat dziecinnych.Zdarzało się,że były mocno pikantne
Betka 27.04.2012 11:29
super! Podoba mi się;))
Margo1 29.07.2011 14:06
cynaderki ostatnio jadłam jak chodziłam do szkoły, koniecznie muszę zrobić
marcia71 25.05.2011 09:51
i dobrze4 smakuje
artur7 22.05.2011 12:53
smaczne
artur7 22.05.2011 12:53
smaczne
marcia71 17.04.2011 01:03
ładnie wygladają
Gosia40 07.04.2011 10:39
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat