Cynaderki w sosie jabłkowym

Cynaderki w sosie jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nerki wieprzowe

    8 szt
  • cebula

    2 szt
  • jabłka

    2 szt
  • mąka

    2-3 łyżki
  • bulion

    1-2 szklanki
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nerki przecinamy na pół i wycinamy ze środka wszystkie żyłki,płuczemy kilakrotnie parzymy dwa razy, a potem gotujemy około 20 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka, jabłka w kostkę, cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy taką ilość bulionu, może być z kostki, aby zrobił się dość gęsty sos.
Ugotowane nerki odcedzamy i kroimy w kostkę, dokładamy do sosu, mieszamy i dusimy kilka minut, na 10 minut przed końcem dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy,dusimy do miękkości.
Podajemy z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty, chociaż mój syn lubi je z makaronem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

25.01.2013 17:34
my też lubimy, szczegółnie mój nastoletni syn :)

ONY_za_kare

23.01.2013 14:29
mmmmm... pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat