Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykorie w sosie kaparowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 30dag
cykoria 8
kaparów 1\\2łyżki
gotowana szynka 25dag
rosół 2szkl
śmietana 2łyżki
mąka łyżka
cukier szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cykorie w sosie kaparowym

Ryż ugotować na sypko w dobrze osolonej wodzie.Cykorie oczyścić ,umyć.Rosół zagotować ,wrzucić cykorię ,dusić pod przykryciem 15min.Osączyć ,zabezpieczyć przed wystygnięciem.Rosół w którym gotowała się cykoria ponownie doprowadzić do wrzenia .Mąkę rozprowadzić odrobiną wody ,wlać do rosołu ,mieszać ,zagęscić ,krótko zagotować.Sos wymieszać z śmietaną .Szynkę pokroić w paski ,dodać do sosu razem z kaparami ,doprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Ugotowane cykorie przełożyć na półmisek ,polać sosem kaparowym.Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak