Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 70 dag
szynka wędzona 10 dag
marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 3 szczypty
boczek 20 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria z boczkiem

Cykorię umyć , osuszyć, pokroić w paseczki ok 1 cm.Zagotować 1 litr wody , posolić do smaku , dodać pokrojoną cykorię.Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut . Następnie odcedzić , dobrze odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka . Marchewkę obrać , pokroić w drobniutką kosteczkę. Rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oleju , włożyć marchewkę, cebulę , dusić pod przykryciem do miękkości . Pokroić szynkę w kosteczkę, dodać do marchewki i cebuli. Następnie dodać cykorię , doprawić do smaku czosnkiem , solą oraz pieprzem i jeszcze razem dusić ok 10 minut.Boczek pokroić w plasterki , usmażyć. Uduszone warzywa rozłożyć na 4 talerze , na wierzch położyć po 2 plasterki smażonego boczku . Podawać z chlebem razowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 21.08.2013 21:33
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak