Cykoria kiszona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cykoria

    6 średnich
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    pełna łyżka
  • gorąca woda

    1 litr
  • czosnek ząbki

    do smaku
  • koper świeży

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cykorię oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Ciasno ustawić w dwóch dużych słoikach przekładając gałązkami koperku i grubo pokrojonymi ząbkami czosnku.
W międzyczasie zagotować wodę, połączyć z solą i mieszać do rozpuszczenia - odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Gotową mocno ciepłą solanką zalać cykorię i słoiki lekko zakręcić.
Ustawić na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ponieważ zalewa w trakcie kiszenia buzuje i wycieka ze słoika.
Po kilku dniach, kiedy cykoria jest już zakiszona, wytrzeć dokładnie brzegi słoików i zmienić wieczka na czyste. Przechowywać w lodówce.
Habibi
Kiszona cykoria jest smacznym dodatkiem do obiadu, surówek czy kanapek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.08.2016 12:31
ja lubię ją w różnej postaci ( w surówkach najbardziej głowiastą odmianę czerwoną rosso) , ale też duszoną czy gotowaną
JellyFruits 13.08.2016 20:36
Cykorie dodajemy do sałatek
Krystyna32 10.08.2016 12:27
fajny przepis
agnieszka214 10.08.2016 11:39
Ciekawie wygląda
Czyki 10.08.2016 11:25
Ale mnie zaintrygowałaś , muszę takiej spróbować:)
Habibi 10.08.2016 11:21
smakuje jak kiszone ogórki ;) jest chrupiąca, jak kiszona sałata lodowa (bardzo często ją robię) i jedyne, co może częsci osób przeszkadzać, to charakterystyczna goryczka cykorii ;)
Ewa Wojtaszko 10.08.2016 10:21
ciekawy pomysł,ciekawa jestem jak w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat