Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cydrowy indyk w brzoskwiniach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg 20 dag
przyprawa do potraw Kucharek wg uznania
sól do smaku wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
cydr jabłkowy 280 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
melasa z granatem 3 łyżki
brzoskwinie świeże 2 sztuki
masło 1 łyżka

Porada

Bardzo smaczne mięsko i bardzo soczyste. Można je spożywać na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Cydrowy indyk w brzoskwiniach

Kroki postępowania

1
Do naczynia żaroodpornego włożyć umyta i wysuszoną pierś z indyka.
Krok 1 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
2
Posypać przyprawą do dań oraz popieprzyć i posolić.
Krok 2 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
3
Dosyć obficie polać melasą z granatem.
Krok 3 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
4
W palcach rozetrzeć suszony majeranek i posypać mięso.
Krok 4 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
5
Przekroić brzoskwinie i położyć obok piersi z indyka.
Krok 5 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
6
Wlać cydr jabłkowy.
Krok 6 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
7
Na wierzchu położyć masło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę 20 minut.
Krok 7 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
8
Upieczone mięso wystudzić w piekarniku.. Potem schłodzić w lodówce.
Krok 8 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto
9
Smacznego !
Krok 9 - Cydrowy indyk w brzoskwiniach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak