Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cydr domowej roboty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Imbir mielony Prymat 1 łyżka
cytryny 5 szt
cukier 1 kg
woda 10 (źródlana)
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Cydr domowej roboty

Jabłka razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi pokroić i zmiksować. Przelać pulpę do kamiennego garnka, dolać 3 l wody i trzymać w ciepłym miejscu przez 7 dni. Codziennie mieszać rano i wieczorem.

Po tygodniu przecedzić, miazgę wyrzucić. Sok rozrobić z pozostała częścią wody. Posłodzić 1 kg cukru. Dodać imbir i sok z cytryn. Wszystko razem trzymać jeszcze w glinianym naczyniu około 1 doby, nie więcej niż dwa dni.
Następnie cydr rozlać do butelek, zakorkować i trzymać w piwnicy( aby temperatura była 15-18 stopni).
Rozlewając pamiętać, że nalewamy tylko 3/4 butelki, bo cydr mocno gazuje i może eksplodować. Oczywiście butelek nie wstrząsać.
Cydr można pić już po 10 dniach ale najlepszy jest po miesiącu- wtedy fuzle opadną na dno i lekko się wyklaruje.
Doskonale smakuje schłodzony w upalne dni.
Ten ze zdjęcia robiłam na początku sierpnia i to już ostatnie dwie butelki:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 16.02.2014 21:44
bardzo ciekawy przepis
kasienka23 20.10.2012 20:56
nie piłam nigdy, ale przepis ciekawy
agnieszka214 20.10.2012 17:54
bardzo fajny
Betka 20.10.2012 17:27
ooo nigdy nie robiłam;)
Silver Teaspoon 20.10.2012 17:25
fantastyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak