Przepis i sposób przygotowania na: CYCUSZKI MURZYNKI
cukier 3/4 szklanki do ciasta plus 4 łyżki do polewy,
1 margaryna do ciasta plus 1/2 margaryny do polewy.
Mak zaparzyć i dwa razy skręcić w maszynce (ostudzić)
BISZKOPT- żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno wymieszać delikatnie z żółtkami.
MASA KREMOWO MAKOWA- ucierać margarynę z cukrem pudrem dodać jajko i dokładnie ucierać, połączyć z makiem i olejkiem dodać garść orzechów.Upieczony biszkopt skropić rumem, i położyć masę makową i na rozsmarowaną masę makową kłaść maczane w rumie biszkopty na każdego z biszkoptów położyć 1 rodzynkę.
POLEWA- 1/2 margaryny roztopić dodać cukier i kakao (przestudzić połączoną całość)Po przestudzeniu utrzeć to z jajkiem i delikatnie (uważać by rodzynki nie pospadały)polać polewą ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej dzielić ciasto tak aby porcja miała dwa biszkopty. SMACZNEGO