Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CYCUSZKI MURZYNKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mak 2 szklanki
margaryna 1+1/2
cukier puder 1 szklanka
biszkopty okrągłe 1 paczka
rodzynki
orzechy
rum 1 szklanka
kakao 4 łyżki
olejek migdałowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: CYCUSZKI MURZYNKI

jajka- 3 szt. do ciasta, 1 sztuka do masy kremowej, jedna sztuka do polewy,
cukier 3/4 szklanki do ciasta plus 4 łyżki do polewy,
1 margaryna do ciasta plus 1/2 margaryny do polewy.
Mak zaparzyć i dwa razy skręcić w maszynce (ostudzić)

BISZKOPT- żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno wymieszać delikatnie z żółtkami.

MASA KREMOWO MAKOWA- ucierać margarynę z cukrem pudrem dodać jajko i dokładnie ucierać, połączyć z makiem i olejkiem dodać garść orzechów.Upieczony biszkopt skropić rumem, i położyć masę makową i na rozsmarowaną masę makową kłaść maczane w rumie biszkopty na każdego z biszkoptów położyć 1 rodzynkę.

POLEWA- 1/2 margaryny roztopić dodać cukier i kakao (przestudzić połączoną całość)Po przestudzeniu utrzeć to z jajkiem i delikatnie (uważać by rodzynki nie pospadały)polać polewą ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej dzielić ciasto tak aby porcja miała dwa biszkopty. SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 01.12.2012 08:58
cycuszki imponujące
TOTEK 29.10.2012 11:42
Znakomite
sara1 14.10.2012 22:46
świetne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak