Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki teściowej

5.0
(49)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4
mak 120 g
wiórki kokosowe 80 g
cukier puder 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Krem:
żółtko jajek 4
cukier 4 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 2 łyżki
masło 130 g
Biszkopty 20 sztuk
rodzynki 20 sztuk
galaretka cytrynowa 2
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki teściowej

Kroki postępowania

1
Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Cycki teściowej foto
2
Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Cycki teściowej foto
3
Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód.
Krok 3 - Cycki teściowej foto
4
Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką.
Krok 4 - Cycki teściowej foto
5
Ostawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Krok 5 - Cycki teściowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 22.06.2014 21:49
Fantastyczne ciasto!
foczka-ks 18.02.2014 23:44
niesamowite
plocia 08.12.2013 19:21
Nazwa super ale wygląd ciasta zaprasza do spróbowania. Na pewno przepis wypróbuję
Katarzyna/kate1980 23.11.2013 16:43
świetnie wyglądają
malaczarna23 18.11.2013 17:03
super ciasto:) i fajna nazwa:p
Poison1988 18.11.2013 16:53
choć mi dziwnie przyznając się do tego, że podobają mi się cycki :D to te są na prawdę super! :)
Agata3 18.11.2013 16:51
Super Ci wyszło ! :)
mufinka79 18.11.2013 16:23
Bardzo smaczne te "cycki". Super ciacho :)
Olga_SK 18.11.2013 14:38
Pięknie wygląda! No i bawi nazwą :)
Łucja 18.11.2013 13:48
świetnie wygląda :)
monika141 18.11.2013 13:35
fajne ciasto
halina17 18.11.2013 13:12
Hehe fajna nazwa "teściowej" , ja robię cycki murzynki :).
Janina 18.11.2013 11:51
Świetne ciacho;)
Hanna5 18.11.2013 10:51
Aż je się oczami, smaczne :)
monisia1977 18.11.2013 10:06
super wyglądają
Małgorzata9 18.11.2013 09:16
wygląda obłędnie
bietka 18.11.2013 08:56
bardzo pyszne ciacho :)
sara1 18.11.2013 08:22
pysznie wygląda
2milutka 18.11.2013 07:53
apetyczne ciasto:)
Luki 18.11.2013 07:51
ciasto wygląda rewelacyjnie
Wiesława1 18.11.2013 07:38
ciasto musi być przepyszne
Kuchenka 18.11.2013 07:33
świetny placuszek !!!
Magula 18.11.2013 07:31
fajne ciasto
Mysiunia 18.11.2013 07:31
bardzo lubię takie ciacha jak to oraz to w wersji ciemnej jednak zawsze odraża mnie ta nazwa i nie lubię jak się jej używa. Ciasto wyśmienite, ale nie ukrywajmy nazwa mało apetyczna, a wręcz przeciwnie - zniechęcająca :)
Monika58 18.11.2013 04:09
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak