Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki Murzynki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
białko 6 szt.
cukier 0,5 szklanki
mak 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
mleko 0,5 l
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
budyń waniliowy 1 szt.
masło roślinne 1 kostka
biszkopty okrągłe 20 dag
dżem 30 dag
wódka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki Murzynki

Ciasto makowo-kokosowe: z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce. Całość polać czekoladową polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/Madija 24.07.2012 10:08
swietne
Angelika10 18.02.2012 23:53
super
Justyna Jussstiii 20.09.2011 18:09
super
Justyna Jussstiii 20.09.2011 18:09
super
Justyna Jussstiii 20.09.2011 18:09
super
Agnieszka/picola 02.04.2011 10:54
też robię to ciasto
Małgorzata106 19.02.2011 12:45
pycha, bardzo lubię to ciasto i robię bardzo podbnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak