Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki murzynki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
mąka 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Ciasto makowo-kokosowe

białko 6
mak 3/4 szkl
wiórki kokosowe 100 g
cukier 1 szkl

Masa

żółtko jajek 6
mleko 500 ml
masło 250 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 3 łyżki

Polewa

masło lub margaryna 125 g
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
mleko 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki

Dodatkowo

białe wino 1/2 szkl
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
rodzynki 50-80 g
dżem morelowy 1 słoiczek

Porada

Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki połączą się ze sobą :)

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki

Biszkopt:
Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając ( najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.

Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Mikiser wyłączamy. Mak i wiórki kokosowe dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o takich samych rozmiarach w której był pieczony biszkopt. Placek pieczemy przez około 35- 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa:
Odlewamy 1 szklankę mleka którą przelewamy do miski. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do miski z odlanym mlekiem dodajemy 6 żółtek,budyń i mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę i energicznie mieszamy, ponieważ istnieje ryzyko przypalenia się masy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy.

Polewa:
Cukier mieszamy z razem kakao. Następnie dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę. Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka dodajemy 3 łyżki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy masło, które delikatnie ogrzewamy do jego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Żelatynę przelewamy do kakaowej papki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa nieco przestygnie, wylewamy na ciasto. Gdyby polewa przestygła za bardzo i zrobiła się zbyt gęsta, można dodać 1 łyżkę mleka i ponownie lekko podgrzewać zawartość, następnie zestawić z ognia i polać ciasto.

Wykonanie całości :
Ostudzony biszkopt (można go lekko nasączyć np. ostudzoną herbatą lub kawą) smarujemy dżemem, na który kładziemy ciasto makowo-kokosowe. Na placek makowo-kokosowy wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy ją równo. Biszkopty zanurzamy na kilka sekund w winie/kawie i układamy na masie. Sparzone i osuszone rodzynki układamy po jednym na środku biszkoptu. Ciasto polewamy polewą lub rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 20.11.2015 18:25
Takie ciasto często gości w moim domu:)
monika141 19.11.2015 14:14
pyszne ciacho
ada.la 19.11.2015 08:36
zapowiada się słodko na twojwj stronie
ttrytka 18.11.2015 23:52
smakowicie wygląda
Jolcia_90 18.11.2015 23:10
Zawsze rozbawia mnie nazwa tego ciacha :) Przymierzam się by kiedyś je zrobić, bo jest bogate i różnorodne smakowo :)
Mama niejadka 18.11.2015 20:35
Pyszne ciasto
norweska20 18.11.2015 19:45
apetyczne ciastecko
joannaa24 18.11.2015 19:07
Fajne, robię podobne
Megg 18.11.2015 18:45
przepyszne ciacho
cukiereczek 18.11.2015 18:42
ciasto wygląda super
RenataZ-et 18.11.2015 18:06
smaczne ciasto!
halina17 18.11.2015 18:04
Pyszne ciast :)
agnieszka214 18.11.2015 17:14
Super smaczne ciasto
Janina 18.11.2015 16:48
Pyszności;)
Agnieszka-87-25 18.11.2015 15:29
bardzo dobre!
Aleksandra/Olcia 18.11.2015 15:05
poproszę o duuuuży kawałek !
ilka01 18.11.2015 14:30
pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak