Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki
Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając ( najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.
Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Mikiser wyłączamy. Mak i wiórki kokosowe dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o takich samych rozmiarach w której był pieczony biszkopt. Placek pieczemy przez około 35- 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa:
Odlewamy 1 szklankę mleka którą przelewamy do miski. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do miski z odlanym mlekiem dodajemy 6 żółtek,budyń i mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę i energicznie mieszamy, ponieważ istnieje ryzyko przypalenia się masy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy.
Polewa:
Cukier mieszamy z razem kakao. Następnie dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę. Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka dodajemy 3 łyżki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy masło, które delikatnie ogrzewamy do jego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Żelatynę przelewamy do kakaowej papki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa nieco przestygnie, wylewamy na ciasto. Gdyby polewa przestygła za bardzo i zrobiła się zbyt gęsta, można dodać 1 łyżkę mleka i ponownie lekko podgrzewać zawartość, następnie zestawić z ognia i polać ciasto.
Wykonanie całości :
Ostudzony biszkopt (można go lekko nasączyć np. ostudzoną herbatą lub kawą) smarujemy dżemem, na który kładziemy ciasto makowo-kokosowe. Na placek makowo-kokosowy wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy ją równo. Biszkopty zanurzamy na kilka sekund w winie/kawie i układamy na masie. Sparzone i osuszone rodzynki układamy po jednym na środku biszkoptu. Ciasto polewamy polewą lub rozpuszczoną czekoladą.