Ćwikła z chrzanem, jabłkiem i winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    70 dag
  • jabłka

    2 szt
  • sok z cytryny

  • chrzan

    70 dag
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • goździk Prymat

    3 szt
  • sól, cukier, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyszorowane buraczki ugotować, ostudzić, obrać z łupinek i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczone winne jabłka tez zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i połączyć z buraczkami. Dodać drobno utarty korzeń chrzanu i wymieszać.
Wino zagotować z goździkami, ostudzić. Goździki usunąć, a wino połączyć z ćwikłą. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i odrobina cukru. Wymieszać i wstawić na 2,5 godziny do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat