Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła z chrzanem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1/2 kg
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
sok z cytryny 1/2 łyżecz.
chrzan tarty 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem

Buraki myję i gotuję w mundurkach do miękkości. Ostudzone buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce na małych oczkach, osączam na sitku z nadmiaru soku. Do startych buraczków dodaję sok z cytryny, chrzan, sól i cukier aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby całość się przegryzła. Następnego dnia przekładam ćwikłę do małych słoiczków.
Ćwikła można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie, a jeśli chcesz trzymać je dłużej to musisz je zapasteryzować w słoikach przez 5 minut od zagotowania wody w garze i przechowywać w spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 10.07.2013 11:06
uwielbiam najlepsza domowa
jasiek 10.07.2013 10:59
dobry dodatek do mięs

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak