Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podłużne buraki

    2 kg
  • sok z cytryny

    2 cytryny
  • ocet jabłkowy

    2 łyżeczka
  • chrzan

    2 korzenie
  • jabłka

    1 szt
  • cukier i sól

    do smaku
  • kminek

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyszorowane buraki (podłużne są słodsze) gotujemy do miękkości w wodzie z kminkiem. po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy aż całkowicie wystygną. obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. dodajemy potarte jabłko i sok z 2 cytryn. Chrzan obieramy i ścieramy na najdrobniejszej części tarki. Natychmiast mieszamy z octem, by chrzan nie ściemniał. dodajemy do buraków i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i cukrem. Smak ma być lekko winny. Buraczki odstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny, by smaki się przegryzły. Można przechowywać w słoiczkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 08.02.2013 15:53
do obiadu świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat