Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
jogurt grecki 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ketchup 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Kroki postępowania

1
Do miseczki włożyć jogurt, miód, ketchup, sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową i pieprz.
Krok 1 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
2
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
3
Następnie oprószyć mieloną papryką, przełożyć do rękawa foliowego, polać olejem, zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką.

Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni.
Krok 3 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
4
Po upływie 35-40 minut przeciąć rękaw aby mięso nabrało ładnego koloru i skórka zrobiła się chrupiąca.
Krok 4 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak