Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • ketchup

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Kroki postępowania

Krok 1 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
Do miseczki włożyć jogurt, miód, ketchup, sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową i pieprz.
Krok 2 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 3 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
Następnie oprószyć mieloną papryką, przełożyć do rękawa foliowego, polać olejem, zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką.

Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni.
Krok 4 - Ćwiartki z kurczaka z piekarnika  foto
Po upływie 35-40 minut przeciąć rękaw aby mięso nabrało ładnego koloru i skórka zrobiła się chrupiąca.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat