Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4
jajko
woda
marchewki 2
seler 1 kawałek
Kucharek przyprawa uniwersalna
papryka mielona
warzywa
marchewki 4
seler 1 mały
dynia 200 g
cukinia 1 mała
śmietana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami.

Kroki postępowania

1
Ćwiartki z kurczaka zalewamy 1,5 litrem wody.
Dodajemy marchewkę ,seler i gotujemy na nich rosół.
Doprawiamy wywar Kucharkiem i pieprzem.
Gdy ćwiartki będą miękkie wyciagamy na druszlak i studzimy.
Wywar z kurczaka możemy użyć jako baza do zupy lub poprostu zrobić rosół.
Krok 1 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
2
Ćwiartki nacieramy mieloną paryką ,oprószamy pieprzem.
Krok 2 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
3
Jajko rozmącamy w 100 ml wody.
Maczamy ćwiartki w jajku, a następinie oprószamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Upieczone ćwiartki przekładamy do dużej miski wyłożonej folią aluminiową i szczelnie je przykrywamy by nie wystygły.
Krok 3 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
4
W rondlu podsmażamy cebulę .
Krok 4 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
5
Dodajemy do niej pokrojoną w słupki marchewkę ,seler i cukinie.
Dosypujemy pokrojoną w kostke dynie.
Krok 5 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
6
Dusimy do miękkości.
Zaprawiamy 3 łyżkami śmietany.
Doprawiamy do smaku.
Krok 6 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto
7
Ćwiartki z kurczaka podajemy z duszonymi warzywami i np ziemniakami z wody.
Krok 7 - Ćwiartki z kurczaka z duszonymi warzywami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.02.2014 20:29
bardzo lubię takie obiadki
Katarzyna59 02.11.2013 13:32
bardzo apetyczne
Grażyna13 02.01.2013 18:29
Ciekawy przepis :)
pacpaw 22.09.2012 14:00
nigdy jeszcze nie smażyłem ugotowanych, ale spróbuję. Mam w lodówce akurat 2 ćwiartki i to z kurczaka :o)
romanrafal
romanrafal 21.09.2012 14:25
uwielbiam to
Hanna5 21.09.2012 12:07
świetny pomysł na kurczaka
Habibi 21.09.2012 12:02
Panierowanych udek jeszcze nie robiłam, bo zawsze smażę je na surowo... Chyba czas na zmianę ;)
sara1 21.09.2012 11:49
bardzo pomysłowe danie
Beatris 21.09.2012 11:32
Smaczne mięsko z pysznym dodatkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak