Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 3 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
marchew 1 szt
pieczarki 5 szt
Natka pietruszki suszona Prymat

Sos

keczup 0,5 szklanki
woda 1 szklanka
rodzynki 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
cebula biała 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak