Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ćwiartki kurczaka z maślakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki kurczaka 4 szt.
oliwa 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól i pieprz
czosnek 2 ząbki
maślaki 40 dkg.
śmietana 30% 3/4 szkl.
boczek wędzony 15 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: ćwiartki kurczaka z maślakami

Ćwiartki oczyścić,umyć i oprószyć przyprawą do kurczaka,kucharkiem,pieprzem i skropić oliwą odstawić na ok.godzinę.Maślaki oczyścić,umyć(jeśli mamy małe to zostawić je w całości jak większe to pokroić)i obgotować w osolonej wodzie,odcedzić.Czosnek obrać i drobno posiekać,boczek pokroić w cienkie paski.Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso,na drugiej patelni podsmażyć pokrojony boczek w paski.Na pozostały tłuszcz od pieczenia mięsa wrzucić posiekany czosnek oraz obgotowane maślaki doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić aż się zrumienią,do maślaków dodać wytopiony boczek ale bez tłuszczu i wlać śmietanę wymieszać i chwilę gotować aż sos zacznie gęstnieć.Zrumienione mięso włożyć do naczynia żaroodpornego,polać sosem z maślaków przykryć pokrywką i piec w temp.180st.ok.30min.po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 30min.Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 25.05.2014 23:55
smaczne muszą być
olkaaa 17.05.2014 17:36
bardzo fajne
Róża1 17.11.2013 22:53
ciekawy pomysł:-)
adelajda 31.10.2013 21:25
lubię maślaki :)
Wafelek2601 22.10.2013 18:54
Dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak