Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 szt
czosnek 1 ząbek
ketchup pikantny 1 łyżeczka
ketchup łagodny 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
syrop klonowy 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Mięso z kurczaka w marynacie słodko-pikantnej jest bardzo smaczne, aromatyczne z chrupiącą skórką.

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć ketchup ostry i łagodny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę, syrop klonowy.
Krok 1 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto
2
Dodać odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 2 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto
3
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto
4
Umyte i osuszone mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić na kilka godzin.
Krok 4 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto
5
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut.
Krok 5 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto
6
Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i pozostawić aby skórka zrobiła się chrupiąca i nabrała rumianego koloru.
Krok 6 - Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 16.02.2015 15:03
apetycznie wygląda
Ewelina1991 16.02.2015 09:04
pyszny obiadek
Maridka19 16.02.2015 07:07
Smakowicie wygląda :)
Pietruszka 15.02.2015 23:45
pyszny kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak