Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cuszima jagodowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

mąka 1/2 szkl
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Biszkopt jasny

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
olej 4 łyżki
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 1/2 litra
cukier waniliowy 1 op
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka

Masa jagodowa

jagody 60 dag
galaretka 3 opakowania (fioletowej)

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 1/2 litra
galaretka 1 op (fioletowej)
cukier puder 1 łyżka

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 paczka

Porada

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny

Przepis i sposób przygotowania na: Cuszima jagodowa

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt jasny: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Cuszima jagodowa foto
2
Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj. W odlanym mleku wymieszaj budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i chwilę pogotuj. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj zimny budyń i razem utrzyj. Masę wyłóż na ciemny biszkopt.
Krok 2 - Cuszima jagodowa foto
3
Masa jagodowa: Jagody zmiksuj blenderem. Mus przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wyłóż na ciasto.
Krok 3 - Cuszima jagodowa foto
4
Ułóż biszkopty i wyłóż pozostałą masę.
Krok 4 - Cuszima jagodowa foto
5
Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretę i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Na wierzch połóż jasny biszkopt. Ciasto polej polewą.
Krok 5 - Cuszima jagodowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 12.07.2014 15:16
Smacznie wygląda .
Bożena6 11.07.2014 23:24
Fajna nazwa...i apetyczne ciacho.
everay 11.07.2014 22:00
świetne ciasto
agnieszka214 11.07.2014 21:03
ladne ciacho
dodi 11.07.2014 21:02
apetyczne. pycha
ada.la 11.07.2014 20:12
pyszne ciasteczko
wwwiolka 11.07.2014 19:37
Bardzo ładnie wygląda.
Aleksandra/Olcia 11.07.2014 19:25
super ciacho,ale bardzo pracochłonne
mirosława4 11.07.2014 18:50
wygląda apetycznie
bietka 11.07.2014 18:30
wygląda bardzo kusząco :)
ao_12 11.07.2014 18:05
apetycznie wygląda :)
2milutka 11.07.2014 17:26
efektowne w każdym calu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak