Custard-cytrynowy krem zapiekany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szkl
  • śmietana

    1 szkl
  • jaja

    2
  • żółtko jajek

    2
  • cukier

    1/2 szkl
  • aromat waniliowy

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko i śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jajka, żółtka, cukier i wanilię ubijamy ,mieszamy z mlekiem. Przecedzamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę tartej skórki cytrynowej i tartej gałki muszkatołowej. Stawiamy na blaszce wypełnionej gorącą wodą, tak aby sięgała do połowy żaroodpornego naczynia.
Pieczemy przez 1 godz., aż custard się zetnie. można jeść na zimno i na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat