Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Custard - cytrynowy krem zapiekany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
śmietana 1 szkl
jaja 2
żółtko jajek 2
cukier 1/2 szkl
aromat waniliowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Custard - cytrynowy krem zapiekany

Mleko i śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jajka, żółtka, cukier i wanilię ubijamy ,mieszamy z mlekiem. Przecedzamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę tartej skórki cytrynowej i tartej gałki muszkatołowej. Stawiamy na blaszce wypełnionej gorącą wodą, tak aby sięgała do połowy żaroodpornego naczynia.
Pieczemy przez 1 godz., aż custard się zetnie. można jeść na zimno i na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak