Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Custard - cytrynowy krem zapiekany

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko
1 szkl
śmietana
1 szkl
jaja
2
żółtko jajek
2
cukier
1/2 szkl
aromat waniliowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
skórka z cytryny
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Custard - cytrynowy krem zapiekany

Mleko i śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jajka, żółtka, cukier i wanilię ubijamy ,mieszamy z mlekiem. Przecedzamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę tartej skórki cytrynowej i tartej gałki muszkatołowej. Stawiamy na blaszce wypełnionej gorącą wodą, tak aby sięgała do połowy żaroodpornego naczynia.
Pieczemy przez 1 godz., aż custard się zetnie. można jeść na zimno i na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak