Curry z kurczaka z pomidorami na mleczku kokosowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polecam soczystego kurczaka w pikantnym sosie curry na bazie mleczka kokosowego z obowiązkową nutką pikanterii.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na curry:

  • piersi z kurczaka

    500 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
  • skórka cytrynowa

    z 1 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • mleko kokosowe

    400 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    20 gramów
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do niego posiekaną papryczkę chili, pieprz cayenne, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz imbir. Tak przygotowaną marynatą zamarynować mięso i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 

W tym czasie cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Do sosu dodać mleczko kokosowe, kurkumę i curry. Dusić jeszcze aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, chlebkami naan lub kaszą bulgur.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat