Curry z kurczaka z pomidorami na mleczku kokosowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polecam soczysty kurczak w pikantnym sosie curry na bazie mleczka kokosowego z obowiązkową nutką pikanterii.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na curry

  • piersi z kurczaka

    500 g
  • cebule

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • skórka cytrynowa

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    20 g
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego posiekaną papryczkę chilli, pieprz cayenne,sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz, oraz imbir-tak przygotowaną marynatą zamarynować mięso, na co najmniej 30 minut, W tym czasie cebulę obrać i posikać, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Do sosu dodać mleczko kokosowe, kurkumę i curry. Dusić jeszcze aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, chlebkami naan lub kaszą bulgur.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat