Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z kurczaka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
imbir starty 3 cm kawałek
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
curry 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
brązowy cukier 1/2 łyżeczki
śmietana kremówka 150 ml
mleko kokosowe 150 ml
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kurczaka

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 1 - Curry z kurczaka foto
2
Papryczkę chili (można użyć całej) i czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę wymieszać z czosnkiem, imbirem, skórką i sokiem z cytryny i 1 łyżką oleju.
Krok 2 - Curry z kurczaka foto
3
Marynatą pokryć mięso i odłożyć na ok. 10 minut.
Krok 3 - Curry z kurczaka foto
4
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 4 - Curry z kurczaka foto
5
Do cebuli dodać zamarynowane mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się lekko zrumieni.
Krok 5 - Curry z kurczaka foto
6
Do mięsa dodać cukier, curry i kurkumę. Chwilę razem podsmażać.
Krok 6 - Curry z kurczaka foto
7
Dodać śmietanę i mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 7 - Curry z kurczaka foto
8
Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
Krok 8 - Curry z kurczaka foto
9
Podawać np.z ryżem.
Krok 9 - Curry z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 21.10.2014 15:47
Ale narobiłaś ochoty :)
Lis 21.10.2014 12:47
mniam, aż ślinka cieknie:)
Grazyna0211 21.10.2014 12:39
smaczne i aromatyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak