Curry z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    500 g
  • przyprawa curry

    5 łyżeczek
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • prażone siekane orzeszki ziemn

    50 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • płatki chili

    1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • kardamon

    2 ziarna
  • olej

    3 łyżki
  • marchewka

    1 sztuka
  • woda

    300 ml
  • jogurt naturalny

    150 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Curry z indyka foto
Pierś z indyka kroimy w kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami mieszanki curry.
Krok 2 - Curry z indyka foto
Kardamon rozgniatamy w moździerzu i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy też orzechy, wiórki kokosowe, sól, płatki chili, obraną i posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Całość miksujemy na pastę.
Krok 3 - Curry z indyka foto
Powstałą pastę smażymy przez 5 minut na oleju, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Curry z indyka foto
Potem dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w zapałki, 2 łyżeczki mieszanki curry, całość mieszamy i zalewamy wodą. Jak woda zacznie się gotować, to wkładamy do środka mięso. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
Krok 5 - Curry z indyka foto
Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej).
Krok 6 - Curry z indyka foto
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat