Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z indyka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
Przyprawa curry orientalna Prymat 5 łyżeczek
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
prażone siekane orzeszki ziemn 50 g
sól 1/2 łyżeczki
płatki chili 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 50 g
kardamon 2 ziarna
olej 3 łyżki
marchewka 1 sztuka
woda 300 ml
jogurt naturalny 150 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z indyka

Kroki postępowania

1
Pierś z indyka kroimy w kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami mieszanki curry.
Krok 1 - Curry z indyka foto
2
Kardamon rozgniatamy w moździerzu i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy też orzechy, wiórki kokosowe, sól, płatki chili, obraną i posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Całość miksujemy na pastę.
Krok 2 - Curry z indyka foto
3
Powstałą pastę smażymy przez 5 minut na oleju, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Curry z indyka foto
4
Potem dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w zapałki, 2 łyżeczki mieszanki curry, całość mieszamy i zalewamy wodą. Jak woda zacznie się gotować, to wkładamy do środka mięso. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
Krok 4 - Curry z indyka foto
5
Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej).
Krok 5 - Curry z indyka foto
6
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Krok 6 - Curry z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak