Curry z fasolką szparagową

Curry z fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    400 g
  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    300 g
  • pomidor

    3 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • marchew

    3 sztuki
  • imbir starty

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleczko kokosowe

  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    4 łyżki
  • przecier pomidorowy

    400 g
  • jogurt grecki

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 sztuka
  • ryż basmati

    300 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Curry z fasolką szparagową

A teraz curry. Kluczowa jest organizacja pracy, potrzebujemy czterech palników, trzech garnków w tym jednego szerokiego, płytszego o grubszym dnie oraz patelni. Zaczynamy od przygotowania kluczowych składników.

Garnek 1.: oczyszczoną fasolkę wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i parzymy przez 5 min. Lekko miękką odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odstawiamy na bok.

Garnek 2.: w dużej ilości lekko osolonego wrzątku gotujemy ryż basmanti. Należy uważać, by go nie przegotować, wystarczy ok. 10 min. Odsączamy i odstawiamy na bok.

Patelnia: oliwę z oliwek mieszamy z łyżką mieszanki garamy masala. W takiej marynacie obtaczamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Po 10 minutach marynowania smażymy kurczaka na patelni. Zrumienionego odstawiamy na bok.

Garnek 3. o szerokim dnie i kulminacja gotowania: wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu, co kilka chwil dodając kolejne składniki. Skrojoną w piórka cebulę podsmażamy w garnku przy udziale dwóch łyżek masła i łyżki oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz starte za pomocą obieraczki do warzyw młode marchewki. Dodajemy pozbawioną pestek, pokrojoną w cieniutkie plasterki papryczkę oraz jej suszoną siostrę. Po chwili umieszczamy przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Gotujemy kilka minut, co jakiś mieszając. Gdy wszystkie składniki, zmiękną, połączą się, nabiorą aromatu, a sos odpowiedniej gęstości, dodajemy kurczaka oraz fasolki. Gotujemy przez chwilę, delikatnie mieszając i uważając, by nie uszkodzić fasolek. Finalnie dodajemy mleczko kokosowe oraz jogurt, mieszamy i kosztujemy. Nutka orientu w połączeniu z fasolką szparagową z polskiego ogródka winna zwalić nas z nóg. W razie konieczności dorzucamy szczyptę sproszkowanego curry. Podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem basmanti. Uwielbiamy curry o intensywnym aromacie, lecz mając na uwadze gości, których ewentualnie częstujemy, stawiamy na stole niewielką miseczkę z gęstym jogurtem, dzięki któremu złagodzimy smak potrawy.

P.S. Z powodzeniem danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć filet z kurczaka - fasolka z powodzeniem zapewni właściwą fakturę :)

Smaczego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IZABELA29 07.03.2017 16:44
Swietne danie
agnieszkalider 12.02.2013 22:27
pychota
Kate131 02.02.2013 09:11
świetne
eliza135 17.08.2012 20:17
na pewno dobre
Monika-twin 16.08.2012 07:59
wyglda super,bardzo lubie curry! ja robilam z fasolka malutka tez
kulinarny smak 16.08.2012 06:44
wygląda apetycznie,
BeataJ 15.08.2012 22:16
bardzo apetyczne, z fasolką szparagową jeszce nie próbowałam :)
Kas2 15.08.2012 21:44
prezentuje się niezwykle apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat