Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z ciecierzycą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szkl
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
papryczka chilli 2 szt
imbir świeży 3 cm
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
papryka 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
sól do smaku
pieprz 1 łyżeczka
olej do smażenia
kumin 1 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Kolendrę, kumin i pieprz rozgniatamy w moździerzu. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy starty imbir, czosnek, pokrojone papryczki chilli, paprykę oraz mix przypraw plus garam masala.
Krok 1 - Curry z ciecierzycą foto
2
Wszystko dobrze podsmażamy i następnie zalewamy puszką pomidorów. Po chwili dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę.
Krok 2 - Curry z ciecierzycą foto
3
Wszystko razem dusimy około 15 minut, aby ciecierzyca przeszła smakiem curry. Podajemy z ryżem lun naanem i świeżą kolendrą (której akurat nie miałam heh).
Krok 3 - Curry z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak