Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Curry z ciecierzycą

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca
1 szkl
cebula
1 szt
czosnek
3 ząbki
papryczka chilli
2 szt
imbir świeży
3 cm
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżka
papryka
1 szt
pomidory krojone z puszki
1 szt
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej do smażenia
kumin
1 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Kolendrę, kumin i pieprz rozgniatamy w moździerzu. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy starty imbir, czosnek, pokrojone papryczki chilli, paprykę oraz mix przypraw plus garam masala.
Krok 1 - Curry z ciecierzycą foto
2
Wszystko dobrze podsmażamy i następnie zalewamy puszką pomidorów. Po chwili dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę.
Krok 2 - Curry z ciecierzycą foto
3
Wszystko razem dusimy około 15 minut, aby ciecierzyca przeszła smakiem curry. Podajemy z ryżem lun naanem i świeżą kolendrą (której akurat nie miałam heh).
Krok 3 - Curry z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak