Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z batatem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

batat 1
kalafior 1/2 główki
cieciorka konserwowa 1/2 puszki
pomidory 2
mleko kokosowe 165 ml
czosnek 2 ząbki
curry 2 łyżeczki
sól
olej kokosowy
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Dobrze smakuje z brązowym ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z batatem

Batata obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oleju kokosowego, dodać tymianku i papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie. Warzywa piec w piekarniku w temp. 180 stopni do miękkości (kalafior upiecze się szybciej, więc należy wyjąć go wcześniej). Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Czosnek i pomidory podsmażyć w garnku na oleju kokosowym, aż pomidory się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać mleko kokosowe i zblendować. Dodać curry. Postawić garnek na palniku i doprowadzić do zagotowania się. Doprawić chili cayenne i solą. Do garnka wrzucić upieczone kawałki batata i kalafiora oraz dodać odsączoną ciecierzycę. Wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak