Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry warzywne z Fidżi.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Szafran nitki Prymat 10 nitki
cynamon Prymat 0,25 łyżeczki
kardamon 0,25 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
ziemniak 1 szt
marchew 1 szt
papryka 1 szt
seler naciowy 3 łodyga
pomidor 1 szt
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Goździki całe Prymat 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Curry warzywne z Fidżi.

Bula! Bula! Bula! Tym wesołym "cześć" witają na wyspach Fidżi. Kanibalizm już przeminął, więc śmiało zwiedzałem miejsca, gdzie wszystko jest "Fiji time", czyli czasu Fidżi, a nie tego na zegarze. Daniem odświętnym jest tradycyjne pieczenie w piecu ziemnym - lovo. Przypomniały mi się podobne, tradycyjne piece w ziemi u Marokańczyków, do tażina. Wspólna myśl technologiczna od zarania wieków! Na Fidżi nie ma krów i innych ssaków hodowlanych, poza czarnymi świnkami ,więc tradycyjny posiłek składa się z ryb w mleku kokosowym, curry, morskich wodorostów i pieczonych
bananów.
Wykonanie:
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać.
Dodać pokrojony ziemniak i marchew. Podlać 1/4szklanki bulionu i dusić 3min.
Dodać pokrojoną paprykę i seler, wszystko smażyć jeszcze 2 min.
Dodać pokrojony pomidor i smażyć 1 min.

Do tego warzywnego kari możemy użyć wszystkich naszych ulubionych warzyw. Pamiętajmy, że na końcu dodajemy te, które nie wymagają dłuższej obróbki termicznej.
Potrawy rodem z Fidżi mogą dla nas być mdłe, tradycyjnie nie zawierają soli, mimo, że wyspy są otoczone oceanem. Do niedawna tubylcy nie używali też tylu przypraw, sprowadza się je z Nowej Zelandii.
Bula!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.01.2014 18:15
kocham warzywa w curry
aisoglam 25.01.2014 17:28
Fajne, kolorowe danie :) Przepis bardzo ciekawy!
Gabi44 25.01.2014 11:15
Świetne danie i ...komentarz!
Monika-twin 25.01.2014 10:29
BArdzo fajna potrawa
Rafał10 25.01.2014 09:43
Oj wyspy Fidżi to moje marzenie :) fajnie że dodałeś takie danie, można się chodź trochę przenieść w tamte rejony jedząc je. Z chęcią wypróbujemy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak