Cukrowe pierniczki.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    50 dag
  • miód prawdziwy

    1 szklanka
  • olej

    pół szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżka
  • masło

    12,5 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 sztuka

Lukier

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dajemy do garnka,chwilę zagotowujemy i studzimy.
2.Do mąki dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny
3. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i dowolnymi foremkami wykrawamy pierniczki.Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy.
4. Lukier:zimne białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorujemy pierniczki,posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 19.03.2017 19:04
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 18:39
za rok znów je zrobimy.
Ola1young 17.01.2015 11:04
ładne i smaczne
Katarzyna59 16.01.2015 17:17
śliczne pierniczki
irenka 15.01.2015 21:31
śliczne i pyszne pierniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat