Cukrowe galaretki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

  • cukier

  • olej

  • jabłka

    1,5 kg słodkie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy jabłka kroimy w kawałeczki wkładamy do rondelka i zalewamy taka ilością wody aby były przykryte , z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok , dodajemy do jabłek i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy 40 minutek do momentu aż zauważymy że owoce zaczynają się rozpadać , następnie przetrzeć przez sito i zważ przecier. Na każde 50 dag dodaj 40 dag cukru , gotujemy cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Potem smażymy wolniutko aż 3 godziny . Bardzo gęstą masę zdejmujemy z ognia i czekamy aż zrobi się zimna , następnie wylewamy ją na natłuszczoną blachę do pieczenia i odstawiamy na dobę ,następnie kroimy i obsypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 22.09.2012 00:18
świetne
IlonaAlbertos 27.09.2011 22:12
Fajniutkie są takie galaretki :)
Rybciia 06.07.2011 01:29
to coś dla mnie;)
RenataZ-et 04.01.2011 12:25
Sama pyszna, słodycz :) Idealne dla dzieciaków i nie tylko ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat