Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowy przysmak Maridki z sosem ziołowym
Cukinię myjemy i osuszamy . Po tych czynnościach kroimy cukinię na okrągłe koła grubość dowolna. Następnie bierzemy miskę i rozbijamy jajko dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka według uznania i wszystko mieszamy widelcem. Następnie na talerzyk wysypujemy bułkę tartą ,po tych czynnościach bierzemy pokrojoną cukinię na okrągłe koła i moczymy w jajku z obu stron następnie w bułce tartej i dajemy na rozgrzaną patelnię ,smażymy z obu stron do zarumienienia się .
Wykonanie sosu ziołowego
Bierzemy szklankę, do szklanki dodajemy śmiętanę , musztardę ,pieprz sól, oregano oraz zioła prowansalskie i wszystko razem dokładnie mieszamy . Tak gotowy sos wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Gotowy usmażony cukiniowy przysmak układamy na talerzu i polewamy naszym sosem ziołowym.