Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos

  • czosnek

    2 ząbki
  • żółty ser

    50 g
  • majonez

    1 łyżka
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Farsz:

  • olej do smażenia

  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • curry

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    1 podwójna sztuka
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    400 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • placki

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • mąka tortowa

    7 czubatych łyżek
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • maślanka

    100 ml
  • ziemniaki młode

  • cukinia

    20 dkg
  • wędzony boczek

    10 dkg
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • jogurt

    100 z mascarpone
  • kapusta

    1/4 średniej młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Sos: Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrane ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach ser, jogurt, majonez, trochę soli morskiej i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Krok 2 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Farsz: Boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, olej można pominąć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek dodać do boczku, zeszklić.
Krok 4 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Mięso pokroić w małą kostkę, dodać do boczku z cebulą. Dodać też zioła i przyprawy.
Krok 5 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Kapustę poszatkować, dodać do mięsa.
Krok 6 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Smażyć dalej, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Dodać pomidory razem z zalewą (jak są w całości, to je najpierw pokroić), wlać szklankę wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 35 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie prawie cały płyn powinien odparować.
Krok 7 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Placki: Cukinię umyć. Ziemniaki cieniutko obrać i umyć. Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski.
Krok 8 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Do warzyw dodać jajka, obie mąki, maślankę, trochę soli i pieprzu.
Krok 9 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 10 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi. Placek ma być trochę mniejszy od naleśnika i mieć grubość ok. pół cm. Smażyć na małym ogniu. Jak ciasto się zetnie, delikatnie przewrócić placek na drugą stronę. Smażyć dalej na rumiano. W ten sam sposób usmażyć kolejne placki (wyszło mi 5 placków).
Krok 11 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Na każdego placka położyć po trochu farszu (na jedną połowę), złożyć je na pół.
Krok 12 - Cukiniowo-ziemniaczane placki z kurczakiem, młodą kapustą i jogurtowym sosem bazyliowo-serowym foto
Każdy placek z farszem polać przygotowanym wcześniej jogurtowym sosem bazyliowo - serowym. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 16.03.2017 10:54
Wow super danie
Grazyna0211 06.03.2017 09:36
super danie
Bożena Matuszczyk 28.01.2017 00:38
Smakowite placuszki.;)
Rycerz 28.12.2013 18:20
Smakowicie, to wygląda.
Aleksandra/Olcia 24.10.2013 10:23
ale pyszności
Margaretkaw 14.09.2013 15:39
Muszę takie kiedyś zrobić :)
Łucja 18.08.2013 10:05
przepysznie to wygląda :)
ONY_za_kare 18.08.2013 09:57
wspaniale danie
gosia56 17.08.2013 12:51
jeszcze takiego połączenia nie jadłam
Alex_M 17.08.2013 11:01
o mamo! ale pysznosci!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat