Cukiniowo-ziemniaczane placki pod marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cukinie małe

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 opakowanie
  • sól do smaku

    1
  • marchew

    4 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuka
  • olej do smażenia

    1
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy.Ścieramy na jarzynowej tarce.Cukinię osączamy, by placki nie wyszły zbyt wodniste.Starte ziemniaki i cukinię łączymy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany czosnek, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy placki. Marchew i pietruszkę również podsmażamy, następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy solą i pieprzem. Placki podajemy pod marchewkową pierzynką i koniecznie na gorąco.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
leonowie 06.03.2013 14:23
bardzo lubię takie dania, koniecznie muszę wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat