Cukiniowe medaliony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z szynki

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • cukinia

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać , drobniutko posiekać.Cukinię umyć pokroić na 2-2,5 cm grubości plastry . Usunąć gniazda nasienne. Pokroić 6-8 plastrów w zależności od średnicy cukinii . Oprószyć krążki cukinii solą i pieprzem.Mięso włożyć do miski , dodać jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną cebulę.Wyrobić mięso . Jeśli będzie za rzadkie dodać 2-3 łyżki bułki tartej . Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego , solą oraz pieprzem . Jeszcze raz wyrobić masę mięsną.Mięso podzielić na tyle części ile mamy krążków cukinii.Do każdego krążka włożyć porcję mięsa, uformować . Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni i upiec -30-40 minut.Można też na grillu upiec.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 10.06.2014 07:30
bardzo fajne
goofy9 30.08.2012 20:23
uwielbiam cukinię
agunesu 26.07.2012 22:13
ciekawy przepis, pewnie smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat