Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe leczo z klopsikami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4 średnie szt
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
woda 1,5 szklanki
sól i pieprz
mięso mielone wieprzowe 450 g
jajko
kasza manna 2 łyżki
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe leczo z klopsikami

Kroki postępowania

1
Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Użyłam cukinii żółtej i zielonej.
Krok 1 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto
2
Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
Krok 2 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto
3
Cebulę obrać i pokroić w półplastry.
Krok 3 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto
4
Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 4 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto
5
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki.
Krok 5 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto
6
Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było zbyt wodniste można zagęścić mąką. Moje było idealne i tego nie robiłam. Gotowe leczo podałam z ryżem.
Krok 6 - Cukiniowe leczo z klopsikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 08.11.2014 08:04
wygląda bardzo apetycznie
fotoviderek 07.11.2014 23:11
Leczo pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak