Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe leczo z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4-5 szt
boczek wędzony 200 g
kiełbasa zwyczajna 1 laska
cebula 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
masło 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe leczo z boczkiem

Kroki postępowania

1
Kiełbasę pozbawic skórki i pokroić w kostke następnie podsmżyć na rozgrzanym maśle.
Krok 1 - Cukiniowe leczo z boczkiem foto
2
Boczek pokroić w kostkę i dodac do kiełbasy. Podsmażyć.
Krok 2 - Cukiniowe leczo z boczkiem foto
3
Nastepnie dodać pokrojoną drobno cebule oraz czosnek i jeszcze chwilke przesmażyć. Odlać tłuszcz, który wytopił sie z boczku. (chyba że komuś nie przeszkadza że leczo bedize tłuste).
Krok 3 - Cukiniowe leczo z boczkiem foto
4
Cukinę obrać, pozbawic gniazd nasiennych i pokroić w plastry lub w kostkę. Dodać do podsmażonego boczku i kiełbasy. Poddusic chwilę aż cukinia zacznie mięknąć.
Krok 4 - Cukiniowe leczo z boczkiem foto
5
Następnie dodac przyprawy i przecier pomidorowy. Jeśli chcemy aby leczo miało mniej gęstą konsystencje mozna podlać wodą. Dusić az cukinia będzie całkiem miękka (ale nie rozgotowana).
Krok 5 - Cukiniowe leczo z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 14.09.2015 22:17
Bardzo dobre
2milutka 14.09.2015 21:48
fajny pomysł
paulina2157 14.09.2015 20:02
z boczkiem najlepsze boczek dodaje smaku a zwłaszcza taki wędzony wiejski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak