Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe leczo

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
pomidor 1,5 kg
papryka czerwona 35 dag
marchew 30 dag
cebula 30 dag
kiełbasa wiejska 65 dag
olej rzepakowy 3 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe leczo

Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, usuwamy szypułki. Kroimy na nieduże kawałki i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Przecieramy przez drobne sito.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Kiełbasę przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki talarków.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej.

Podsmażamy na rumiano cebulę z kiełbasą.

Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki talarków marchewkę. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodatkowo możemy dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.

W tym czasie dokładnie myjemy paprykę. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Dodajemy do pozostałych składników. Po kolejnych 3-4 minutach wsypujemy pokrojoną cukinię i smażymy razem do chwili, aż cukinia lekko zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak