Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe leczo
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.
Kiełbasę przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki talarków.
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej.
Podsmażamy na rumiano cebulę z kiełbasą.
Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki talarków marchewkę. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodatkowo możemy dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy paprykę. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Dodajemy do pozostałych składników. Po kolejnych 3-4 minutach wsypujemy pokrojoną cukinię i smażymy razem do chwili, aż cukinia lekko zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.